Arhiva editoriale
 Următoarea transmisie LIVE din Biserica Carpati in fiecare Duminica incepand cu ora 10:00 si cu ora 18:00. Hai cu noi in prezenta Domnului!


Versetul zilei:

Barierea Leviticului
Rândurile ce urmează sunt doar pentru aceia care la începutul acestui an şi-au propus ca în 2014, pe lângă alte obiective mai mult sau mai puţin măreţe, să citească şi Biblia în întregime, dar care s-au lăsat păgubaşi când au dat de ”facerea Cortului Întâlnirii” și de descrierea amănunțită a jertfelor și ritualurilor levitice.
Oare nu așa se întâmplă de obicei?
Pornești plin de avânt, hotărât (ca măcar de data asta) să reușești să lecturezi textul Scripturii de la un capăt la celelălalt.
Din Genesa îți aduci aminte de felul în care a fost făcută lumea – total diferit de cum ai învățat la şcoală. Astfel Dumnezeu în şase zile a creat: lumina, cerurile, pământul şi verdeaţa de pe el, luminătorii mari şi mici, păsările şi peştii, iar în cea de-a şasea zi vieţuitoarele uscatului şi nu în ultimul rând – coroana creaţiei sale - pe Adam şi Eva, iar a şaptea zi S-a odihnit.
Treci repede peste păcatul primilor oameni, ajungi la „Potopul lui Noe”, apoi la Babel şi în cele din urmă urmărești pe strămoşul poporului Israel, „tatăl tuturor credincioşilor” – Avraam. Te impresionează viaţa lui de dedicare, şi ai ceva emoţii când trebuie să îl aducă pe Isaac ca jertfă. Ştii, totuşi, încă din copilărie din „Biblia povestită copiilor” că totul se încheie cu bine şi Dumnezeu pregătește pentru Avraam un berbece pe care să îl aducă jertfă în locul fiului său. Citești apoi despre credinciosul Isaac, de zbucimata viaţă a lui Iacov şi ești captivat de comportametul exemplar şi integru al tânărului Iosif.
Citești fără să mai ţii cont de programare, câteva capitole în avans ca să afli (încă o dată) cum se face Iosif de cunoscut fraţilor săi.
Treci la cartea Exodului şi afli despre viaţa mizerabilă pe care o duce poporul Israel în aspra robie a egiptenilor. Te bucuri că Dumnezeu Își aduce aminte de ei şi Îl trimite pe Moise să îi scoată de acolo şi să îi conducă spre o ţară în care curge lapte şi miere. Te îngrozesc urgiile trimise peste Egipt din cauza împietririi inimii lui Faraon şi savurezi traversarea miraculoasă a Mării Roşii.
Te întristează cârtirile şi încăpăţânarea fiilor lui Israel, care nici nu scapă bine de armata egipteană şi sunt deja cu privirile întoarse spre oalele de carne, usturoiul şi pâinea păgână a Egiptului, iar câteva capitole mai târziu, la puţine zile după primirea celor „10 porunci” schimbă Dumnezeul cel viu cu un viţel de aur.
Reuşești apoi să parcurgi, mai greoi, ce-i drept, instrucţiunile complicate de confecţionare a Cortului Întâlnirii, care trebuie să arate întocmai cum i s-a arătat lui Moise pe munte.
Dar... ajungi la Levitic.
Ai neplăcuta senzaţie că toate acele reglementări referitoare la slujbe, jertfe, sărbători, binecuvântări şi blesteme etc. – nu sunt pentru tine. Şi totuşi la 2 Timotei 3:16-17, Pavel spune că „toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună”.
Anul acesta am observat un aspect interesant, în Levitic 9 Moise îi dă indicații precise lui Aaron și fiilor lui pentru un ritual în urma căruia se va arăta Slava Domnului. Din cele 24 de versete ale capitolului, 23 prezintă felul meticulos în care preoții au dus la îndeplinire sarcinile trasate, astfel încât, în ultimul verset să putem citi cu satisfacție „Un foc a ieşit dinaintea Domnului, şi a mistuit pe altar arderea de tot şi grăsimile. Tot poporul a văzut lucrul acesta; au scos strigăte de bucurie, şi s-au aruncat cu faţa la pământ”. E practic o întâlnire cu același Dumnezeu, de trei ori sfânt, pe care l-a văzut Isaia câteva secole mai târziu.
 
Să ne aducem aminte şi de cuvintele apostolului Petru:  „şi voi, ca nişte pietre vii, sunteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească, o preoţie sfîntă, şi să aduceţi jertfe duhovniceşti, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos” (1Petru 2:5).
Aşadar, există motive întemeiate să nu te dai bătut şi să continui să citești chiar şi Leviticul.
PS. Nu e târziu nici acum să te hotărăști să citești anul acesta Biblia în întregime, va trebui doar să recuperezi câteva cărţi istorice (Genesa, Exod, Levitic, Numeri, Deuteronom și Iosua), astfel încât să fii „la zi” cu citirea. Doamne ajută!
 
Andrei Crişan
Donatii:
Banca: BCR Cluj Napoca, Cont Ron: RO83 RNCB 0106 0266 1102 0001, Cont Eur: RO66 RNCB 0106 0266 1102 0016