Arhiva editoriale
 Următoarea transmisie LIVE:
In fiecare duminica dimineata de la ora 9:00 si duminica seara de la 18:00.

Versetul zilei:

Prietenii adevărați


“Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi în nenorocire ajunge ca un frate”. Proverbe 17:17
 
 
  În ultima perioada de timp am fost provocat de două ori pe acelasi subiect: prietenia adevarată. Care este prietenia adevarată? Cum stiu dacă Dumnezeu este de acord cu legatura de prietenie pe care o am?
Prima provocare a fost  versetul 17 din cartea Proverbe capitolul 17, care o are încarcatură emotională deosebită. Iar cea de-a doua provocare a fost compunerea unui tânăr despre prietenie: “Nu pot să-mi imaginez viata fară prieteni. Ei sunt unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii. Avem nevoie de ei ca să le împărtăsim atât bucuriile cât si supărările noastre. Este bine să stim lucrul acesta si să învătăm din timp să îi apreciem si să-i tinem aproape de noi.
   Pentru mine, prietenul meu cel mai bun înseamnă foarte mult. De fiecare dată când am avut nevoie de el mi-a fost alături. El este o persoană sinceră care nu ar putea să mă mintă niciodată, indiferent de situatie. Mi-a dovedit de nenumarate ori că nu este un prieten fals si a reusit să-mi câstige toată încrederea. Am învătat să ne distram, să învătăm unul de la celalalt, să ne plângem unul altuia atunci când ne este greu si cel mai important lucru: să ne respectăm.
   De când suntem prieteni am înteles că fără respect si fără îngăduintă nu poti avea un prieten adevărat. Îmi doresc foarte mult ca prietenia noastră să dureze o viată.”

 
  Însusi Isus Hristos în evanghelia lui Ioan cap15 cu versetul 12 ne dă o poruncă:
“Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu. Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi."
 
În Sfânta Scriptură  găsim mult mai multe exemple despre acest subiect dar, unul este cu totul deosebit, o prietenie sfântă, o legătură specială între două  persoane  este împăratul David si Ionatan fiul lui Saul; 1 Samuel 18:1-5. Într-un context foarte dificil Dumnezeu i-a dat lui David un prieten. Acesta  a dovedit o prietenie adevărată, fapt pentru care o să extragem din textul de mai sus 5 caracteristici:
1.   Un prieten te iubeste: Un prieten adevărat  iubeste pe cel de langa el,  asa cum îsi iubeste sufletul lui, iubeste cu o dragoste crescândă. Iubirea este neconditionată,fără limite si merge până la sacrificiu total.
2.   Un prieten este credincios : Prietenia cere legăminte si loialitate. Ionatan se pune în pericol pentru David, el îl apără pe prietenul lui, este credincios legământului care l-a încheiat , chiar împotriva părintilor.
3.   Un prieten se jertfeste: chiar dacă Ionatan  era urmasul  tronului după tatăl său Saul, el a acceptat faptul că David era ales de Dumnezeu să fie împărat peste Israel.
4.   Un prieten te sustine si te încurajează: David era căutat de toti oamenii lui Saul, iar Ionatan îi intăreste  încrederea în Dumnezeu. Adevăratul prieten plânge alături de cel în suferintă, si simte împreună cu cel de lângă el.
5.    Un prieten te acceptă asa cum esti:  o prietenie adevărată dezvoltă o compatibilitate între cei doi, iar diferentele nu mai sunt luate în calcul. Ionatan nu a pus conditii ca David să fie de spită nobilă, ci l-a acceptat asa cum era,dintr-o familie simplă.
 Această prietenie a fost ancorată în Dumnezeu!  El să ne ajute să fim si să avem prieteni adevărati.
 
Fie ca acest exemplu de prietenie să ne încurajeze, si să ne  evaluăm bine prieteniile pe care le avem.
Ce putem desprinde de aici? Într-o prietenie este nevoie de:
- încredere
- dragoste
- sinceritate,
- deschidere/vulnerabilitate
- credincioşie
- încurajare
- integritate
- compasiune
- înnoirea legământului de prietenie
 
Cum pot vedea dacă o prietenie este bună pentru mine? Dumnezeu este de acord cu ea? Cel mai important este să îţi evaluezi puţin viaţa spirituală de când te-ai împrietenit cu acea persoană şi dacă nu ai crescut spiritual, ar fi timpul să îţi pui nişte semne mari de întrebare în legătură cu acea prietenie.
 
 
Daniel Măluțan